Den nye byregjeringen møter Marka-aktivistene

Hvordan kan vi ta vare på engasjementet som i 2015 reddet Markas innhold fra «aktivitetssonene»? Kom til ØVs høstmøte 4. november, og hjelp oss med å finne svaret.

ØVs høstmøte er denne gangen viet kampen mot aktivitetssonene i Oslomarka. Det blir innlegg fra aktivistene som bidro til at de Marka-fiendtlige sonene nå skal ut av kommuneplanen, og representanter for Oslos nye byregjering kommer for å redegjøre for sin nye Marka-politikk.

2015 ble året da Oslomarkas mange venner og tilhengerne av det enkle friluftslivet vant et viktig slag. Det forrige byrådet ville snikinnføre en uthuling av markaloven ved å introdusere begrepet «aktivitetssoner» i kommuneplanen. Mange skjønte fort at dette var et dårlig kamuflert angrep på de såkalte «hundremeterskogene» som er de mest populære og mest brukte områdene i hele Marka. Hvis forslaget var blitt vedtatt i Oslo, kunne det åpnet døren for at også andre presskommuner rundt Oslomarka kopierte ideen – og dermed kunne store deler av Marka bli uthulet.

Politikerne fikk så ørene flagret

Men slik gikk det ikke, mye takket være en gruppe engasjerte og svært penneføre Marka-venner. Journalisten og tekstforfatteren Kjersti Eidem Dyrhaug trakk ut en propp med et bitende innlegg i Dagbladet 21. august: Hvorfor er det så lett å ødelegge Østmarka? Etter innlegget og en påfølgende diskusjon i spaltene, gikk det kun kort tid før en gruppe aktivister hadde opprettet både en Facebook-gruppe og en underskriftsaksjon som til sammen skapte et sterkt press på Oslo-politikerne. Tilhengerne av aktivitetssonene fikk kort sagt så ørene flagret – via mange ulike kanaler.

Da Oslos bystyre 23. september skulle behandle kommuneplanen med forslaget om aktivitetssonene, møtte en gruppe Marka-venner opp for å overlevere 5605 underskrifter med protester. Bystyret vedtok likevel sonene, men noen av politikerne har kanskje angret etterpå. Styret i Østmarkas Venner er kjent med at vedtaket fikk flere borgerlige velgere til å endre sin stemmegivning under kommunevalget i september, slik at de ga sin stemme til de partiene som var motstandere av aktivitetssonene.

Valget førte som kjent til et nytt politisk flertall i Oslo. Det nye byrådet har programfestet at aktivitetssonene skal fjernes fra kommuneplanen. 

Marka som «øvingsfelt for forsvaret»

Østmarka hadde også tidligere på året havnet i medienes søkelys, etter at Terrengsykkelrittet 2015 ble gjennomført på en uansvarlig måte som medførte store skader på stiene i Østmarka. Østensjø-beboeren Kristin Lund målbar det mange følte da hun i et leserinnlegg i Aftenposten 9. juni fortalte at vesentlige deler av Nøklevannskogen så ut som et «nyopprettet øvingsfelt for Forsvaret».

Kristin Lund engasjerte seg senere også i debatten om aktivitetssonene, blant annet med et innlegg i Dagsavisen 15. oktober. Der hudflettet hun Oslo idrettskrets’ leder Norvald Mo fordi han hadde i praksis hadde oppfordret Raymond Johansen til å bryte Arbeiderpartiets valgløfter.

Stor takk til aktivistene

– Styret i Østmarkas Venner vil rette en stor takk til Kristin Lund, Kjersti Eidem Dyrhaug og alle de andre privatpersonene samt Naturvernforbundets lokallag og flere politikere som har gjort en enorm innsats for å beskytte Østmarka i løpet av året. Vi vil derfor bruke årets høstmøte til å takke dem på det varmeste, og til å utveksle tanker med dem og det nye politiske flertallet om hvordan vi kan ta vare på Østmarka og det sterke engasjementet som har oppstått. Vi setter stor pris på at Kristin Lund, Kjersti Eidem Dyrhaug og representanter for det nye byrådet har takket ja til å holde innlegg på høstmøtet vårt, sier ØVs leder Johan Ellingsen.

Anders Baumberger presenterer Turboka

Etter paneldebatten og en kaffepause kommer forfatteren og foredragsholderen Anders Baumberger for å presentere bilder fra Østmarka og den nye «Turboka», som har vakt stor oppsikt på grunn av et nyskapende format. Det er ikke hver dag at en turbok-forfatter blir invitert både til Nitimen NRK P1 og God Morgen Norge på TV2, men sånn går det når forfatteren leverer «en guide til opplevelser mellom dørstokken og Galdhøpiggen».

Anders Baumberger kommer fra Nitimen og God Morgen Norge for å presentere den nye «Turboka» og spennende turforslag i Østmarka. Foto: Privat.

Anders Baumberger har hovedfag i glasiologi, i tillegg til at han er lektor, foredragsholder, redaktør i matematikkforlaget Kikora og småbruker på hjemgården Lillebru på Siggerud. Flere av turforslagene i Turboka stammer fra Østmarka, hvor blant annet branntårnet på Kjerringhøgda er en av Baumbergers favoritter. Der kan du for eksempel overnatte i sovepose for å se på nordlyset eller soloppgangen, eller du kan invitere forretningsforbindelser til eksotisk gourmetmåltid 15 meter over bakken. Og hvis du ikke får noen tur-ideer etter å ha hørt på Anders Baumberger, da er du så godt kjent i Østmarka at du må være elg. 
 

Program for høstmøte

Årets høstmøte foregår på Skullerudstua 4. november kl. 19:00 – 21:00. Programmet er som følger:

Kl. 19:00: ØVs leder Johan Ellingsen: Velkommen
Innlegg av Kristin Lund: Mitt engasjement for Østmarka
Innlegg av Kjersti Eidem Dyrhaug: Mitt engasjement for Østmarka
Byrådet presenterer sin Marka-politikk

Kl. 19:30: Paneldebatten «Hvordan beskytter vi Østmarka i framtida»
Ordstyrer: Helga Gunnarsdóttir
Deltakere: Sunniva Holmås Eidsvold, gruppeleder SV; Anders Røberg-Larsen, byrådssekretær Ap; Harald A. Nissen, gruppeleder MDG; Kjersti Eidem Dyrhaug, Rustadgrenda; Kjersti Album, Naturvernforbundet Oslo sør

Kl. 20:00: Pause med kaffe og wienerbrød
Kl. 20:30: Anders Baumberger presenterer Østmarka og Turboka
Kl. 21:00: Avslutning