Han besøkte 24 speiderhytter på én helg

Den årlige Speiderhytteturen gikk av stabelen i helgen 16. og 17. oktober, og Østmarka-kjentmannen Egil Engen benyttet anledningen til å sette en munter verdensrekord: Han er den første i verden som har besøkt 24 speiderhytter i løpet av en helg.

Speiderhytteturen ble arrangert første gang i 2016, som et samarbeid mellom speiderne og Østmarkas Venner (ØV) i forbindelse med at venneforeningen fylte 50 år. Den gangen var det åtte hytter i Østmarka som ble holdt åpne for allmenheten.

Speiderhytteturen i 2016 var en stor suksess, som derfor er blitt gjentatt hvert år etterpå. Arrangementet har dessuten vokst både i hytte-antall og geografisk utbredelse fra år til år, slik at det i 2021 var hele 24 hytter som kunne besøkes: 14 i Østmarka, tre i Sørmarka, tre i Lillomarka, én nær Fjell i Drammen, én i Romeriksåsene og to andre på Romerike.

Skapte sin egen tradisjon

Egil Engen besøkte alle de åtte åpne speiderhyttene i Østmarka i 2016, og det var han visst ikke helt alene om. Men så fortsatte han med å besøke samtlige speiderhytter i både 2017, 2018, 2019 og 2020, og dermed hadde han jo skapt en tradisjon – som helst ikke skulle brytes.

Speiderhytte-arrangørene hadde nok ikke ventet at han skulle klare å rekke over alle sammen også i 2021, men det klarte han altså – til tross for at de 24 hyttene var spredt over et ganske stort område. – Nå er jeg ganske glad! sa Engen da han kom fram til den siste hytta.

Til gjengjeld brukte han ikke veldig mye tid på hver hytte: – Vi så at han var innom, men det gikk så fort at vi ikke rakk å ta bilde, fortelles det fra en av hyttene.

Tilbud til alle

Speiderhytteturen – som Østmarka – er et tilbud til alle slags folk: Både de som vil rusle for eksempel det vesle stykket fra Bysetermåsan til Bysetra, og de som vil fyke rundt i skogene fortere enn svint. Egil Engen tilhører altså den siste kategorien, og han kjenner dessuten Østmarka som sin egen bukselomme: Han er den eneste vi vet om som har besøkt alle de drøyt 1100 stedene som er navngitt i Even Saugstads populære bok «Østmarka fra A til Å!».

– Det er gøy med en utfordring! Jeg har et bittelite (det kan kanskje diskuteres) konkurranseinstinkt, som blir trigget når arrangørene antyder at «… i år er det kanskje ikke mulig å rekke over alle hyttene», sier Engen til Østmarkas Venner, og tilføyer:

– Jeg liker å planlegge og gjennomføre slike små, private prosjekter hvor rekkefølge, framkomstmidler, fysisk form og tidsplan er viktige elementer. I tillegg er det en egen tilfredsstillelse i det å fullføre, sier han. Men det er klart: Øker antallet mye nå, må jeg nok gjøre et utvalg seinere år.

Overveldende besøk

Arrangørene fortalte søndag kveld om et overveldende besøk på hyttene, og har allerede begynt å planlegge Speiderhytteturen 2022. Nå vurderer de visstnok å doble antallet hytter, sånn at Egil Engen skal få noe mer å bryne seg på.

Informasjon om Speiderhytteturen

Forhåndsomtale av Speiderhytteturen 2021
Speiderhytteturens nettsider