Østmarka imponerte Ola Elvestuen

– Det er ikke ofte du ser et så stort og langt på vei uberørt landskap. Og dette landskapet ligger attpåtil nær hovedstaden vår og de tett befolkede områdene omkring, sa en imponert Ola Elvestuen etter å ha sett hele Østmarka fra toppen av branntårnet på Kjerringhøgda.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen har jobbet mye med planene om en nasjonalpark i Østmarka, etter at Østmarkas Venner (ØV) presenterte ideen og argumentasjonen for ham i mai 2012. Men noen ordentlig tur i Østmarka var det aldri blitt tid til, verken mens Elvestuen var miljøbyråd i Oslo, leder av Stortingets energi- og miljøkomite, eller etter at han ble statsråd i januar 2018.

Men i begynnelsen av juli klaffet det omsider med en tur i Østmarka. ØV stilte med organisasjonens nåværende leder Helga Gunnarsdóttir som vert og den forrige lederen, enebakkingen Johan Ellingsen, som kjentmann.

Statsråden med følge og ØV-delegasjonen møttes på Bysetermåsan og la straks i vei en drøy kilometer i oppoverbakke mot Kjerringhøgda, men underveis ble det en liten og kjærkommen stans på den vesle myra like nedenfor høgda. Der var nemlig multene blitt modne for flere dager siden, og utrolig nok hadde ingen plukket dem like ved en av de mest brukte stiene i Østmarka.

Med kikkert i branntårnet

Ola Elvestuen fortalte på ØVs årsmøte i mars 2018 at han var blitt overrasket da han første gang fikk høre om de store og nokså uberørte naturverdiene som fortsatt finnes rett utenfor Oslo.

Østmarka ligger tett ved Norges tettest befolkede område, men det ser ikke sånn ut fra toppen av Kjerringhøgda – selv ikke gjennom en kikkert.

– De naturverdiene har en annen karakter og er større enn det vi finner i for eksempel Nordmarka. Østmarka inneholder nemlig et sammenhengende inngrepsfritt skogsområde av en størrelse som vi ikke har andre steder på sørøstlandet, sa Elvestuen på årsmøtet.

Etter at statsråden hadde lånt en kikkert og skuet ut over det sammenhengende skogsområdet som ligger rundt branntårnet på Kjerringhøgda, var han synlig imponert.

– Det er mange som ikke har vært klar over at vi har en slik flott mulighet like ved et område hvor det bor veldig mange mennesker. Men etter at ØV tok opp diskusjonen om en nasjonalpark i Østmarka, har mange flere mennesker blitt bevisst på akkurat det, sa Elvestuen.

Nasjonalpark er byutvikling

Ola Elvestuen kunngjorde i begynnelsen av mars at han hadde bestilt en kartlegging av verneverdiene i Østmarka, som et første skritt i arbeidet for å etablere en nasjonalpark.

– Det er først og fremst naturverdiene, og kvaliteten på skogen i seg selv, som avgjør om dette kan bli en nasjonalpark. Nærheten til tett befolkede områder er bare en tilleggsdimensjon. Men jeg vil gjerne gjenta det jeg har sagt tidligere, om at dette med å etablere en nasjonalpark også handler om byutvikling. Å ha en nasjonalpark like utenfor Oslo er like mye byutvikling som Øyafestivalen, Holmenkollen, Oslofjorden med øyene og alle de andre flotte elementene som til sammen gjør Oslo til en veldig spennende by, sa Elvestuen.

Viktig med representativt vern

Dagsavisens journalist og fotograf var med på turen opp i branntårnet på Kjerringhøgda og benyttet anledningen til å lage et sommerportrett av Elvestuen.

– Dette er det største, inngrepsfrie skogsområdet på Sørøstlandet. Det er flekker med verdifulle naturtyper, og mye eldre og gammel skog. I tillegg er det et område med mye historie, sa Elvestuen til Dagsavisen.

På stien mellom Kjerringhøgda og Vangen ble Ola Elvestuen flankert av ØVs forrige leder Johan Ellingsen (foran) og den nåværende lederen, Helga Gunnarsdóttir.

Han trakk også frem viktigheten av det han kalte representativt vern: Det er et mål å ta vare på alle variasjoner av naturtyper og landskap i Norge, og i dag mangler Norge en nasjonalpark som representerer de lavereliggende skogsområdene på Østlandet.

Fra Kjerringhøgda gikk turen videre på kuperte og sommerhete stier til markastua Vangen, hvor bestyreren Roy Knutsen ventet med karbonader, kanelboller og forfriskende drikke i varmen. Og så måtte statsråden haste videre til neste møte, på Rustadsaga i Østmarka, til tross for at det allerede var blitt sent på ettermiddagen. 

Venter spent på utredningen

– Vi er veldig glade for at Ola Elvestuen tok seg tid til en tur i Østmarka, og vi merket jo at han likte det han så både med og uten kikkert. Vi i Østmarkas Venner er overbevist om at variasjonen i naturtyper, skogslandskapet, vassdragene og den relativt inngrepsfrie naturen, sammen med kulturhistorien, har de kvalitetene som trengs for å bli nasjonalpark. Nå venter vi spent på resultatene av den kommende kartleggingen av naturverdier som er bebudet rundt nyttår, sier ØVs leder Helga Gunnarsdóttir i en oppsummering av Elvestuens besøk i Østmarka.

Østmarkas Venner inviterer søndag 21. oktober til en guidet tur i den foreslåtte nasjonalparken i Østmarka. Turen starter fra Bysetermåsan. Les mer om turen her.
 

Les mer på ØVs nettsider:

Ola Elvestuen ønsker nasjonalpark i Østmarka så snart som mulig

Elvestuen tar viktig skritt på veien til nasjonalpark i Østmarka

ØVs brosjyre «Ja til nasjonalpark i Østmarka» (pdf)