Over 5000 protester mot aktivitetssonene

En gruppe Marka-venner leverte i dag 5605 underskrifter med protester mot aktivitetssonene som ligger inne i Oslos nye kommuneplan. Bystyret vedtok sonene, men Marka-organisasjonene og Naturvernforbundet fortsetter kampen.

Gjermund Andersen, som er styreleder i Naturvernforbundet Oslo og Akershus (NOA), sendte i dag en epost med takk til alle som har skrevet under oppropet mot aktivitetssoner. – Østmarkas Venner, Lillomarkas Venner og vi i Naturvernforbundet er svært takknemlige for den støtten din underskrift betyr for Markavernet. Uten våkne turgåere og Marka-brukere ville dette fort kunne blitt en katastrofe for hundremeterskogene, skrev Andersen.

De 5605 underskriftene ble overlevert til Høyres gruppeleder i Samferdsels- og miljøkomitéen, Pia Farstad von Hall. Hun lovet å bringe dem med seg inn i Bystyrets behandling av kommuneplanen senere i dag.

Kampen fortsetter

Til tross for at aktivitetssonene ble vedtatt på dagens Bystyremøte, betyr ikke det at det blir noen utbygging. Gjermund Andersen har nemlig påpekt følgende:

 • For det første skal kommuneplanen godkjennes av Fylkesmannen. Der vil vi legge et betydelig press for å få underkjent sonene, som er i strid med Markaloven.
   
 • Bystyret har fått et nytt flertall. AP og KrF har snudd, og støtter nå MDG, Rødt og SV.  Med andre ord er det et klart flertall mot ødeleggelser, dersom alle holder det de har lovet.
   
 • Vi har fått samtlige partier, utenom FrP til å gå langt i å love at det kun er ubetydelig tiltak («reversible inngrep») som skal kunne tillates. Vi kommer til å følge med, og skrike ut, dersom noen går over streken.
   
 • Vi har fått en betydelig bedre balanse mellom idrett og friluftsliv  – debattmessig. Politikerne har fått øynene opp for at vi – alle de uorganiserte brukerne – faktisk er i et betydelig flertall, og at vårt friluftsliv er byens viktigste helsefaktor.
   
 • Det er en gryende forståelse for at anlegg i randsonen går på bekostning av noen. Og det er alltid naturen, det uorganiserte friluftslivet og Marka-kulturen som får svi. At så mange har engasjert seg gjør det tyngre å foreslå å ta biter av Marka.

Håper på flere medlemmer

Naturvernforbundet, Østmarkas Venner og Lillomarkas Venner håper nå at flere Marka-venner vil melde seg inn i en eller flere av organisasjonene og på den måten støtte motstanden mot aktivitetssonene.

Medlemskap i Østmarkas Venner

Medlemskap i Lillomarkas Venner

Medlemskap i Naturvernforbundet (nasjonalt, fylke og lokalt) 
(kampanjepris akkurat nå)